Buitengesloten? Probeer eerst deze trucs!

We kennen het allemaal: je komt thuis na een lange dag, klaar om te ontspannen, en je realiseert je dat je je sleutels bent kwijtgeraakt. Paniek slaat toe en je denkt meteen aan de kosten van een slotenmaker. Maar wacht! Voordat je de telefoon grijpt, probeer deze handige trucs om zelf je deur te openen:

 1. Gebruik een plastic kaart:
  Deze methode is perfect voor deuren met een sleuf tussen de deur en het kozijn. Schuif simpelweg een plastic kaart, zoals een creditcard of klantenkaart, in de gleuf ter hoogte van het vergrendelingsmechanisme. Beweeg de kaart voorzichtig op en neer terwijl je lichte druk uitoefent op de deur. Met een beetje geluk springt de grendel open en kun je je deur openen.
 2. Probeer de klink:
  Sommige deurknoppen zijn niet goed gemonteerd, waardoor er een kleine opening ontstaat tussen de knop en de deurplaat. Met een dun stukje plastic, zoals een flessenopener of een stukje plasticfolie, kun je mogelijk de dagschoot indrukken en de deur openen.
 3. Hengel je sleutels binnen:
  Als je weet waar je sleutels binnen liggen, kun je ze misschien met een touw of draad naar binnen hengelen. Maak een lus aan het uiteinde van het touw en bevestig je sleutels hieraan. Laat de lus door de brievenbus of een ander gat naar binnen vallen en trek dan aan het touw om de sleutels binnen te halen.
 4. Gebruik een schroevendraaier (alleen bij oudere sloten):
  Bij oudere sloten met een knopcilinderslot kan het soms lukken om de deur te openen met een schroevendraaier. Plaats de schroevendraaier in de sleuf van de cilinder en draai deze voorzichtig heen en weer. Met wat geluk valt de cilinder in het slot en kun je de deur openen.
 5. Bel een handige vriend of familielid:
  Ken je iemand die handig is met klusjes? Misschien kunnen zij je helpen om de deur te openen of je adviseren over andere oplossingen.
  Onthoud:
  (a) Probeer deze trucs alleen als je je zeker voelt en geen schade wilt toebrengen aan je deur of slot.
  (b) Als je twijfelt of de genoemde trucs lukken, aarzel dan niet om een slotenmaker te bellen.
  (c) Voorkom toekomstige buitensluitingen door reserve sleutels bij een vertrouwde buurman of vriendin te laten liggen.
  Met een beetje geluk en handigheid kun je met behulp van deze trucs je deur openen zonder de kosten van een slotenmaker. Probeer het uit en wie weet bespaar je jezelf een hoop geld!